Een album in WordPress met de NextGEN plugin maken

In een vorig artikel liet ik je zien hoe je een galerij met de NextGEN plugin voor WordPress kon maken. Nu gaan we verschillende galerijen koppelen in een album. Een album bestaat uit een overzicht van meerdere galerijen. In het album wat wij gaan maken wordt voor iedere galerij een afbeelding getoond samen met de titel en de omschrijving.

Voor deze tutorial heb je minimaal 1 galerij en versie 1.9.13 van de NextGEN plugin nodig.

In het administratie gedeelte van WordPress klik je op Gallery (of galerij/ fotoalbums) en vervolgens op “Album”. We moeten eerst een album aanmaken. Bovenin kun je een naam opgeven bij “add new album”. Klik vervolgens op “add”.

galerijOp de pagina zie je nu drie kolommen. In de meest rechtse kolom (“select album”) zie je het album wat je net hebt aangemaakt. Nu moeten we dit album selecteren. Klik in de linkerbovenhoek op de dropdown en klik op het album wat je net hebt aangemaakt.

De titel in de linkerkolom zal veranderen in de albumtitel. Vanuit de middelste kolom kun je nu de gewenste galerijen die je in het album wilt hebben, verslepen. Deze versleep je naar de linkerkolom. Doe dit met alle galerijen die je in het album wilt hebben.

In het album zelf (linkerkolom) kun je de volgorde ook wijzigen door galerijen naar boven of naar onderen te slepen. Ben je hiermee klaar klik je op de knop “Update” (bovenin).

Een album op een pagina of in een bericht plaatsen

Het plaatsen van een NextGEN album in je WordPress site gaat op dezelfde manier als een galerij plaatsen. Bewerk een bestaande pagina of bericht en klik in de toolbar op de NextGEN galerij knop. Deze bevind zich aan de rechterkant en heeft hetzelfde icoon als de galerij knop in het hoofdmenu.

albumKlik op het tabblad “album” en kies in het dropdown menu voor het album wat je net hebt gemaakt. Klik vervolgens op “Insert”.

Er verschijnt nu een code in het contentvenster die er ongeveer zo uit ziet: [nggalbum id=1 template=extend]. Deze code wordt door WordPress omgezet in een werkend album!

Sla de pagina of het bericht vervolgens op (klik rechts op “publiceren” of “bijwerken”), en bekijk deze in je site. Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comments!