Een fotogalerij aan je WordPress website toevoegen

De meeste websites bouw ik met het CMS (=content management systeem) WordPress. Wanneer er op regelmatige basis foto’s worden geplaatst op de website, maak ik gebruik van de plug-in NextGEN Gallery. Hiermee kun je makkelijk grotere aantallen foto’s presenteren op je website. Enige tijd geleden is versie 2 uitgekomen van deze plug-in, maar aangezien deze versie nog veel bugs bevat gebruik ik nog vaak versie 1.9.13. Dit artikel is dan ook geschreven voor deze versie.

In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe je een fotogalerij kunt toevoegen met NextGEN aan een pagina of blog/ nieuws bericht. In dit voorbeeld gebruik ik een Windows pc, maar hetzelfde principe geld voor een Mac of een ander systeem. Het kan zijn dat sommige zaken er bij jou net iets anders uit zien, maar de basis is altijd gelijk.

Een galerij (Gallery) bestaat uit een verzameling foto’s, vaak met een bepaald thema. Zo kun je alle foto’s van een evenement bij elkaar plaatsen.

galerij aanmaken

add-galeryAllereerst moeten we een galerij aanmaken, klik hiervoor in WordPress in het linkermenu op “Gallery” en vervolgens op “Add gallery / Images” (of “galerij/ afbeeldingen toevoegen”). In het scherm wat je nu ziet kun je een naam opgeven voor je galerij (zie je dit niet klik dan bovenaan op “add gallery/ nieuwe galerij toevoegen”). Geef je galerij een logische naam en klik op de knop “Add gallery/ galerij toevoegen”. Nu is de galerij opgeslagen en kunnen we foto’s in de galerij plaatsen.

afbeeldingen uploaden

Je komt nu automatisch in het volgende scherm terecht “upload images/ afbeeldingen uploaden”. Klik op “bestanden selecteren” en ga naar de locatie op je computer waar je de foto’s hebt staan. Selecteer vervolgens de foto’s die je in de galerij wilt hebben. Dit kun je doen door een kader om de fotobestanden te slepen of door de CTRL toets ingedrukt te houden en de individuele bestanden aan te klikken. Klik vervolgens op “openen” of “ok”.

Wanneer je gebruik maakt van een moderne browser (bijvoorbeeld Google chrome of Firefox), kun je de foto’s ook rechtstreeks in het venster slepen.

afbeeldingen verkleinen

upload

Voordeel van NextGEN is dat je foto’s van te voren niet hoeft te verkleinen en je ze rechtstreeks van een digitale camera op de site kan zetten. NextGEN verkleint de foto’s namelijk al voor je. Hiervoor moet je het selectievakje “Scale images to max width 800px or max height 600px/ Afbeeldingen schalen naar max. breedte 800px of max. hoogte 600px”. NextGEN zal dan de foto’s voor je verkleinen.

In het selectievak eronder kun je bij “Choose gallery/ kies galerij” je galerij selecteren die je eerder hebt aangemaakt. Klik je daarna op “upload images”, dan worden de foto’s verkleind en op de server van je website geplaatst. Afhankelijk van de hoeveelheid foto’s kan dit even duren.

Een galerij op je website plaatsen

Goed, nu hebben we een galerij aangemaakt maar nu is deze nog niet zichtbaar op de website. We gaan er even van uit dat je de galerij in een pagina wilt plaatsen. De werkwijze is overigens hetzelfde voor een blogbericht of een nieuwsbericht.

Maak een nieuwe pagina aan door op Pagina’s -> nieuwe pagina te klikken. (Je kunt natuurlijk ook een bestaande pagina bewerken). In de “toolbar” vind je aan de rechterkant een knop om een galerij toe te voegen. Deze heeft hetzelfde icoon als de Gallery knop in het linkermenu. Wanneer je hierop klikt opent zich een pop-up.

pop-upIn deze pop-up kun je een galerij selecteren. Zorg ervoor dat het selectievakje voor “Image list” geselecteerd staat en klik op “Insert”. Er zal nu een code verschijnen die er ongeveer zo uit ziet: nggallery id=2. Wanneer je de wijzigingen in de pagina opslaat, zal WordPress deze omzetten naar een galerij met thumbnails (kleine foto’s) waarop je kunt klikken om de grote foto te zien!

In een volgend artikel zal ik je laten zien hoe je meerdere galerijen kunt verzamelen in een album.