Letterpress

De schoonheid van letterpress

“Letterpress” is een druktechniek die in 1450 werd uitgevonden door Johannes Gutenberg.  Letterpress is eigenlijk in zijn geheel vervangend door moderne offset en digitale druktechnieken.

Toch is de Letterpress druktechniek nog steeds populair. Waarom? Omdat er andere dingen mogelijk zijn dan met moderne druktechnieken. Bij Letterpress maakt men nog gebruik van fysieke kracht, waardoor het drukwerk diep in het papier wordt geperst. Hierdoor ontstaat er een mooi reliëf.

Moderne Letterpress

Bij de moderne Letterpress techniek wordt er geen gebruik meer gemaakt van houten letters en metalen platen. Het digitale ontwerp wordt dan op een kunststof plaat gezet.

Stukenborg

Bryan Baker is een artiest/ drukker die nog Letterpress drukwerk maakt op de ouderwetse manier. Van hem is onderstaande korte  sfeervolle documentaire gemaakt.

Ook geïnteresseerd in Letterpress drukwerk? Deze druktechniek is met name geschikt voor drukwerk met een “ouderwetse” of chique uitstraling. Denk aan een uitnodiging voor een bruiloft bijvoorbeeld. Informeer altijd goed bij je drukker naar de mogelijkheden. Niet iedere drukker biedt deze methode aan. Houd er ook rekening mee dat de kosten ook flink op kunnen lopen!