Responsive webdesign

Waarom het belangrijk is om een “responsive” website te hebben

Een aantal jaren geleden was het allemaal nog zo simpel.Iedereen bezocht internet via een PC of een laptop en er waren maar een paar beeldschermformaten. Als webdesigner bouwde je een website dan ook niet groter dan de gemiddelde resolutie van die beeldschermen. Toen was het leven nog simpel… totdat de Iphone kwam…

Verschillende beeldschermformaten

De Iphone was een van de eerste smartphones met een volledige internetbrowser. Dat wil zeggen dat je op de Iphone ook websites kon bekijken zoals op een PC of laptop. Bijna, want het scherm van de Iphone is natuurlijk veel kleiner dan het scherm van een PC. Een website zag er dan ook klein uit en was nauwelijks leesbaar zonder in te zoomen.

Na de Iphone verschenen verschillende andere smartphones, ook uitgerust met een volledige internetbrowser. En toen kwamen er tablets. En tv’s met internet. En gameconsoles met internet. Allemaal met hun eigen beeldschermformaat.

Verschillende besturingsmogelijkheden

Een PC of laptop bestuurde je traditioneel met een muis en een toetsenbord. De apparaten die hierboven worden beschreven worden op een heel andere manier bediend. Bijvoorbeeld d.m.v. een touchscreen of een afstandsbediening. Relatief nieuw is de leap motion controller, waarmee je met gebaren van je handen een handeling uit kunt voeren.

Problemen

Je kunt je voorstellen dat een website die gebouwd is voor een PC of laptop het op een klein mobiel scherm het niet zo lekker doet. Ten eerste wordt alles al kleiner weergegeven en ten tweede zul je zien dat je met een dikke vinger een klein linkje aan moet raken om naar een andere pagina te navigeren. Lastig!

Nu zou je voor ieder apparaat een aparte website kunnen opzetten, maar zoals je al las, zijn er teveel verschillende beeldschermformaten en besturingssystemen. Bovendien is het lastig om verschillende websites te onderhouden.

Een responsive website

Het mooiste zou zijn als je maar één website hoeft te onderhouden en dat deze website zich automatisch aanpast aan het apparaat waarop deze wordt getoond. Het goede nieuws is: dit kan! Door het bouwen van een “responsive” website.

Hoe gaat dit in zijn werk? Ik zal je dit uitleggen, zonder al te technisch te worden. Geef de website  geen vaste breedte mee maar een flexibele breedte. Is je beeldschermresolutie bijvoorbeeld 600 pixels breed, dan is je website ook 600 pixels breed. Ook afbeeldingen die groter dan 600 pixels passen zich aan zodat ze niet breder worden.

Responsive webdesign

Voorbeelden van responsive websites zijn die van Camping ’t Bosch en dansgroep Lefamm. Bekijk ze maar eens op je tablet/ mobiel en op je laptop/ PC.

Stijgend internetverkeer

Nu denk je misschien dat het niet zo belangrijk is om je website aan te passen aan mobiele gebruikers. Misschien zit je zelf vooral te surfen via een PC. Bedenk echter dan wel dat het internetgebruik nog steeds toeneemt, en dat het mobiele internetverkeer zelfs sneller stijgt dan het desktop verkeer. Het mobiel internetverkeer zal zelfs in de nabije toekomst groter zijn dan het desktop internetverkeer!

Het is dus belangrijk om nu al een responsive website te hebben. Maak het dus zo gemakkelijk mogelijk voor je bezoeker om je website te bezoeken. Dit heeft uiteindelijk ook een positief effect op het doel van je website.

+Google houd van responsive websites!

Nog een belangrijke reden om een responsive website te nemen: Google houdt hiervan! Google heeft namelijk aangegeven dat ze een voorkeur hebben voor responsive websites. Voor je SEO (zoekmachine marketing) lijkt dit dus ook een positief effect te hebben.