Zo maak je betere productfoto’s voor je website of webshop

Ondernemers doen veel dingen zelf, zeker als het op hun website aankomt. Wanneer je een webshop beheert, ben je regelmatig bezig met het plaatsen van nieuwe producten. Hierbij horen natuurlijk een of meerdere gelikte foto’s van het product wat je wilt verkopen. Nu kun je een professionele fotograaf inhuren en als je het budget ervoor hebt moet je dit zeker doen! Maar wanneer je veel foto’s nodig hebt kan dit al gauw in de kosten lopen.

Je besluit daarom om zelf de foto’s te gaan maken. Hoe pak je dit aan? En hoe zorg je ervoor dat de foto’s een professionele look krijgen? Lees de volgende tips!

Wat heb je nodig?
Zoek de volgende spullen bij elkaar:

  • Een groot vel wit papier
  • Een (spiegelreflex)camera
  • Een statief
  • Tape (optioneel)
  • Het te fotograferen onderwerp
  • Een bewolkte, droge dag
  • Een muurtje, een stoel of iets anders waar het vel papier op kan liggen

Naar buiten!

We gaan de foto buiten maken. (Vandaar de bewolkte, droge dag.) Fotostudio’s maken vaak gebruik van softboxen, dit zijn lampen die voor diffuus licht zorgen. Diffuus houdt in dat het licht door de lampen wordt verspreid, waardoor je geen last hebt van harde schaduwen of vervelende hooglichten. Als niet-fotograaf heb je natuurlijk niet de beschikking over zulke softboxen, dus maken we gebruik van het wolkendek. De wolken zullen ervoor zorgen dat het licht verspreid wordt.

De opstelling

Mocht de zon nog door de wolken heen prikken, ga dan met je rug naar de zon toe staan. Zet de stoel met het zitvlak voor je neer. Plak daarna het vel papier met tape vast aan de rugleuning. Plaats het te fotograferen product op het zitvlak.

Plaats de camera met het statief voor de stoel.Stel daarna de camera zo in dat het product mooi in beeld is met een gedeelte van de witte achtergrond..Het voordeel van een statief is dat je een wat langere sluitertijd in kunt stellen. Hierdoor kun je het diafragma wat verder dicht kan draaien zodat je een scherpere foto krijgt.  Tenzij je camera deze mogelijkheid niet heeft natuurlijk. Stel de zelfontspanner in, hiermee voorkom je bewogen foto’s. Nu ben je klaar om de foto te maken!

Nabewerken

Het is verstandig om je foto’s na te bewerken. Wanneer je nog delen van de omgeving er op hebt staan kun je deze afsnijden. Door het contrast en de kleurverzadiging iets omhoog te schroeven, krijg je een wat levendiger foto. Overdrijf echter niet, anders gaat de foto er juist weer onnatuurlijk eruit zien.

Professionele fotografen gebruiken vaak Adobe Photoshop of Lightroom als fotobewerking software, maar dit is vrij prijzig. Gelukkig zijn er ook gratis alternatieven. In een vervolg artikel zal ik je mogelijkheden hiervoor laten zien!